Visie en invulling onderwijstijd

Kinderen staan van nature nieuwsgierig in de wereld. Ieder kind is uniek en leert op zijn/haar eigen manier. Om tot leren te komen hebben leerlingen leraren nodig die rust bieden en tegelijkertijd prikkelende instructie geven. Leerlingen hebben een veilige groep nodig, waar ze van en met elkaar kunnen leren. Op Risala bieden wij een rijke leeromgeving aan waar een balans is tussen onderzoekend, ervaringsgericht (praktisch) leren en leren vanuit het platte vlak (theoretisch). Hierdoor kunnen alle leerlingen een manier van leren en talenten ontdekken. De leraar helpt hen reflecteren op hun eigen groei.
 

Naast het ontwikkelen van het IQ van de leerlingen, vinden we het dus ook heel belangrijk dat de emotionele, fysieke en spirituele intelligentie van de kinderen wordt gestimuleerd. Zodoende is er op onze school een breed curriculum gericht op het ontwikkelen van de vier intelligenties (de rationele intelligentie, emotionele intelligentie, fysieke intelligentie en spirituele intelligentie). Naast aandacht voor de cognitieve vorming wordt er ook ingezet op de creatieve en motorische ontwikkeling van onze leerlingen. Door leren te verbinden met muziek, techniek, identiteit en beweging willen wij onze leerlingen helpen bij de zelfontplooiing.

Leerlingen worden klaargestoomd voor de toekomst. Dat houdt in dat er niet alleen aandacht is voor de cognitieve en sociale ontwikkeling, maar ook voor vaardigheden die de hedendaagse en toekomstige maatschappij vraagt.
 
Het bestaansrecht van Risala is gebaseerd op de islamitische identiteit. De kracht zit in het handelen vanuit de normen en waarden van de Islam. Wij geven de leerlingen de basis vanuit de Koran en de Sunnah (overleveringen) mee. We vieren de islamitische feesten en staan stil bij de gedenkdagen. De leraar is mede-opvoeder en een voorbeeld voor de leerlingen die ze inspireert in het uitdragen van onze normen en waarden.



Voor de onderbouw (groepen 1 t/m 4) geldt een minimum norm van 880 uur en 940 uur voor de bovenbouw (groepen 5 t/m 8). Dat zou betekenen dat de onderbouw groepen 22 uur per week les zouden moeten krijgen. Wij hebben ervoor gekozen dat alle groepen even veel lesuren krijgen aangeboden (940 uur). De extra uren voor de onderbouw worden ingezet om de taalachterstand weg te werken. Daarom krijgen de kleutergroepen ruim 10 uur per week taal aangeboden.


Risala heeft een continurooster en daarbovenop 10 uur leertijd uitbreiding. Een deel is opgenomen in het reguliere programma en een deel bieden wij aan in de Dagprogrammering na-schooltijd en in de vakanties. Er is een breed aanbod waaruit de ouders een keuze kunnen maken.
 

Cookie instellingen